We gaan op kamp waar moet ik beginnen?
Bij de organisatie van een kamp komt veel kijken. Van het bepalen van de doelgroep tot de activitetiten die je op het kamp gaat doen.
Hieronder kan je de belangrijkste stappen en een aantal tips vinden voor de organisatie van jouw kamp.
Doelgroep
Kamplocatie
Vervoer
Eten en drinken
Het kamp
1. Doelgroep
Als eerste is het belangrijk om te weten met welke doelgroep je te maken hebt.
Hoe oud zijn de deelnemers, wat is de groepsverdeling (jongens/meisjes) en welke interesses hebben ze.
2. Kamplocatie
Er zijn veel verschillende locaties om op kamp te gaan. Wil je gaan kamperen of ga je toch voor een groepsaccommodatie. Bij de keuze voor een geschrikte locatie moet je rekening houden met een aantal punten:
Reisafstand: hoe ver is het rijden en hoe lang doe ik er ongeveer over.
Prijs: hoeveel kost de accommodatie en past dit in het budget
Faciliteiten: welke faciliteiten heb ik tot mijn beschrikken. Zijn er voldoende douches en hoe zien de slaapplaatsen er uit.
Omgeving: wat is er allemaal in de omgeving. Hebben we de beschrikking over een bos en/of grasveld. Misschien zit er wel een leuk dorpje in de buurt.
3. Vervoer
Hoe kom je op je locatie, ga je met de fiets, auto, bus of toch het openbaar vervoer.
Het vervoersmiddel is afhankelijk van de reisafstand en bereikbaarheid van de locatie. Elk vervoersmiddel heeft zo zijn eigen voor- en nadelen waar rekening mee gehouden dient te worden. Met de fiets kan je bv geen grote afstanden afleggen en is het niet mogelijk om veel bagage mee te nemen, maar het is wel de goedkoopste oplossing. Voor het openbaar vervoer is wat meer planning nodig. Moet je overstappen, en hoe vaak. Hoe laat en waar moet je op of overstappen en zitten er haltes in de buurt van het kamphuis. Met een bus kan je gelijk de sfeer er goed in brengen en is meestal de makkelijkste en snelste oplossing.
4.Thema
Het Thema zorgt voor een rode draad tijdens het kamp alles kan hieraan verbonden worden. Aan de hand van een Thema kan je bijvoorbeeld het kamphuis versieren en de verschillende activiteiten en extra dimensie geven. En wat is er leuker dan verkleed op kamp gaan?
5. Begroting
Wat zijn jou inkomsten en uitgaven? Dit verwerk je allemaal in een begroting zodat alles overzichtelijk blijft.
Aan de hand van een begroting kan je bepalen hoeveel je te besteden hebt en wat de deelnemers eventueel moeten betalen voor het kamp.
De grootste kostenposten zijn meestal het eten en drinken, het kamphuis en het vervoer.
Bij de voorbeelddocumenten kan je een voorbeeldbegroting vinden. Deze is makkelijk zelf in te vullen en aan te passen.
6. Eten En drinken
Wat ga je eten? Met veel verschillende deelnemers heb je ook verschillende behoeftes, alergieën en misschien ook wel vegetariers waar rekening mee gehouden moet worden. Het makkelijkste is om 2 verschillende gerechte te maken een met vlees en een vegetarisch. Mocht een van de deelnemers het echt niet lekker vinden kan je altijd nog terug vallen op een Boterham.
7. Activiteiten
Wat ga je allemaal doen op kamp.
Er zijn tal van leuke spellen en activiteiten om te doen op kamp maar welke kies je?
Wat je precies kan doen op kamp is afhankelijk van je doelgroep en de locatie van je kamp.
Heb je bijvoorbeeld een bos in de buurt of heb je alleen de beschikking over een grasveld.
8. Het kamp
Eindelijk is het zo ver na weken van voorbereiden gaan jullie op kamp.
Geniet er van.
Tips
Hieronder vind je nog een aantal practische tips om van jouw kamp een succes te maken.
1. Plan niet de hele dag vol
De deelnemers hebben ook tijd voor zich zelf nodig. Zeker (jonge) kinderen krijgen veel indrukken te verwerken op een kamp.
2. Zorg voor voldoende pauze (drink momenten)
Plan tijdens elke activiteit korte (drink) pauzes. Zodat de deelnemers de tijd hebben wat te eten of drinken. Vooral kinderen denken hier zelf niet aan.
Ook is het fijn dat ze in deze korte pauzes weer even tot rust kunnen komen, zodat ze weer vol voor de rest van de Activitetien kunnen gaan.
3. Corvee
Zorg dat iedereen een keer aan de beurt komt met corvee. Probeer iedereen eerlijk te verdelen over de verschillende maaltijden. Bij het ontbijt en de lunch is corvee meestal minder werk dan bij het avondeten.
3. (Eind)schoonmaak
Laat de deelnemers zelf hun eigen kamer schoon achterlaten. Dit scheelt veel tijd en werk.
4. Telefoons
Laat de deelnemers de telefoons inleveren/opbergen voor een activiteit begint. Dit zorgt voor meer samenspel en aandacht voor de spellen en elkaar. Plan eventueel tijd in waar de deelnemers even op hun telefoon kunnen.
5. Activiteiten
Let tijdens de activiteiten goed op de reacties van de deelnemers. Heb je de tijdsduur en de doelgroep goed ingeschat?
Als een activiteit te lang duurt gaat de verveling toeslaan. Zorg er voor dat je altijd wat extra's achter de hand hebt voor als het gaat regenen, voor als een activiteit niet aanslaat of misschien heb je wel wat tijd over.
6. Thema
Om gelijk goed in de sfeer te komen kan je een verkleedwedstrijd organiseren. Wie het leukst verkleed is in het kampthema heeft het hele kamp geen corvee.
7. EHBO
We hopen altijd dat het niet nodig is maar toch is het belangrijk om er over na te denken.
Zorg er voor dat je voldoende EHBO spullen bij je hebt. Denk vooral aan een tekentang en een gifextractor voor insectenbeten.
Maar zorg er ook voor dat er iemand met een auto aanwezig is, mocht het onverhoopt nodig zijn om naar de eerste hulp te gaan dan kan er iemand rijden.