Kampactiviteiten.nl

Levend cluedo

 

Levend cluedo is gebaseerd op het bordspel en leuk voor jong en oud. De deelnemers gaan in teams proberen een misdaad op te lossen.

Door goed speurwerk en het ondervragen van verdachten en getuigen proberen ze achter de dader te komen. Het spel kan je eenvoudig aanpassen aan je doelgroep en thema.

 

 

Materiaal:

  • Lijst met verdachten

  • Plaats delict

  • Verhaal

  • Antwoorden voor de verdachte

 

Aantal teams: 4+

Aantal spelers per team: 4-8

Tijdsduur: +/- 60 min

 

Doel: zo snel mogelijk de dader vinden

 

Voorbereiding:

Bedenk wat er is gebeurd op het kamp. Is er iemand vermoord of iets gestolen. Maak hier een passen verhaal bij en bespreek wie de dader is. Om het nog meer dimensie mee te geven kan je er eventueel ook een toneelstukje bij maken waarbij de misdaad ontdekt wordt. Maak een lijst met alle mogelijke verdachten. Geef elke verdachte een lijst met antwoorden die ze mogen geven. Het is belangrijk dat de antwoorden van de verschillende verdachten met elkaar in lijn zijn. Bedenk waar het spel gespeeld gaat worden. Dit kan in een bos op het kampterrein maar ook in een dorp. Geef elke verdachte een eigen plek in het speelveld.

 

Omschrijving:

Er is een moord gepleegd/iets gestolen op het kamp. Maar wie is de dader. De deelnemers gaan hier in teams van 4-8 personen proberen achter te komen. Door vragen te stellen aan de verdachten en het plaats delict te onderzoeken proberen ze aanwijzingen te verzamelen die naar de dader leiden. Elk team krijgt een lijst met de mogelijke verdachten(leiding). Alle verdachte krijgen een lijst met antwoorden die ze op vragen mogen geven. Zoals waar was je toen het gebeurde, kende je het slachtoffer, wie denk je dat de dader is, enz. door de juiste vragen te stellen moeten de deelnemers er achter zien te komen wie de dader is. Er mag maar 1 team tegelijk bij een verdachte staan om vragen te stellen. Elk team mag maximaal 1 vraag per keer stellen.

Door goed toneelspel en een passend verhaal kan je het zo echt en leuk maken als je zelf wilt.

 

Download hier de pdf versie van de uitwerking.