Waarom een draaiboek?
Ieder kamp vergt veel voorbereiding. Maar wat doe je als er onverhoopt iemand van de organisatie ziek wordt of niet mee kan? Dan is het handig als iemand anders alles over kan nemen zonder opnieuw te hoeven beginnen. Een draaiboek gebruik je eigenlijk als stappenplan van het kamp. In het draaiboek beschrijf je wat er allemaal gedaan moet worden in de voorbereiding de uitvoering en achteraf. Je beschrijft hier onder andere wie welke taak heeft en wanneer wat uitgevoerd moet worden. Ook kan je de belangrijkste contactgegevens van bijvoorbeeld de bedrijven waar je wat koopt of huurt in het draaiboek zetten, zodat deze makkelijk terug te vinden zijn. Een draaiboek kan je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en nodig vind. Het belangrijkst is dat alles dusdanig beschreven wordt dat iemand anders zonder extra uitleg begrijpt wat er gedaan moet worden.
Zelf eenvoudig een draaiboek maken? Hieronder hebben we de 5 belangrijkste punten op een rijtje gezet die belangrijk zijn om je eigen draaiboek te maken:
1. Gegevens
Hier worden alle gegevens vermeld van het kamp. Denk hierbij aan de locatie, doelgroep en het doel van het kamp.
Maar ook wie er mee gaan op kamp, wie de begeleiders zijn en wie organiseren het kamp.
2. Voorbereiding
Het bedenken van de activiteiten, inkopen van de materialen, maken van een programma.
Hier zet je alles in wat er tijdens de voorbereiding gedaan moet worden. Ook beschrijf je wie wat gaat doen en maak je een planning wanneer wat gedaan moet worden of voor welke datum het gedaan moet zijn. Eventueel zet je hier alle belangrijke contactgegevens neer zodat als iets veranderd/gebeurd je snel contact op kan nemen met de bedrijven waar je spullen gehuurd of gekocht hebt.
3. Uitvoering
Wanneer ga je eten, welke activiteiten ga je doen en wanneer ga je die doen.
In dit onderdeel beschrijf je van minuut tot minuut wat er moet gebeuren tijdens het kamp.
Ook zet je hier een (uitgebreide) beschrijving van alle spellen die gespeeld gaan worden.
4. Evaluatie
Tijdens de evaluatie ga je kijken hoe het kamp ging.
Wat kan er volgende keer beter maar ook wat ging er goed en wil je graag zo houden.
5. Bijlage
In de bijlage stop je alle bestanden die te groot zijn om in een eerder stadium te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de deelnemers lijst, score formulieren of andere gegevens die je nodig kan hebben tijdens het kamp.
Voorbeelddraaiboek: